6.05.2013

Piston Ve Piston Parçalarına İlşkin Sorunlar

      Bugün sabah kalktığımda bahçeye indim. Bir beyefendinin megan marka arabasına gözüm ilişti sanırım pistonlarda sorun vardı ki çok fazla yaktığından bahsediyordu. Bunun üzerine sizlere biraz piston sorunlarından bahsetmek istedim...Sürekli araba yorumlamakta olmaz diye düşündüm.

Piston Ve Piston Parçalarına İlşkin Sorunlar:

      Piston silindir sorunlarından biri kaçaklardır. Bunu araba kullananların çoğunluğu bilir tabiki. Öncelikle Piston-Silindir kaçaklarının olumsuz etkileri üç tanedir;

-1) Aşırı yağ tüketimi---Kartere gaz kaçağı
-2) Vuruntu diğer adıyla DETANASYON
-3) Erken ateşleme (Tabi bu sorun benzinli motorlardadır. Hepimiz dizelde buji olmadığını biliyoruz)


Gelelim hadi bunları kısaca inceleyelim;


Aşırı Yağ Tüketimi Ve Kartere Gaz Kaçağı:


      Sürekli yağ tüketimi yapan arabalara baktığımız da arabanın yanma odasına yağ kaçağı yaptığını görürüz. Gaz kaçağı da aynıdır ama kartere gaz kaçmasıdır. Bu sorunların başlıca nedeni açıktır tabi ki de piston segmanlarının aşınması buna ilaveten daha ince yağ kullanımıda vardır.
      Yağ kaçağı segmanların aşınma miktarı arttıkça,yükselir. Çünkü segman yuvaları içinde segman, bir pompalama hareketi yaratır. Ayrıca aşınmış subap yuvaları emme manifoldunda çatlamalara ve aşırı yağ tüketimine neden olur. Yanma odasında ki gazların kartere kaçması normal olarak motor için çok zararlı ve olumsuz olaylardır. Kartere gaz kaçaklarının meydana getirdiği problemlere de bir bakalım;


Pistonda aşırı ısınma ve genleşme.
Piston ve silindir duvarlarında çizikler.
Elde edilen güçten azalma.(Bunun neden kaçan gazla silindir içinde ki basıncın düşmesi)
Krank milinde ki yağda azalma yoğunlaşma ve buna karşılık krank ta aşına.

      bunlar kartere gaz kaçağı yüzünden motorunuz da olan sorunlar. Baktığımız da herşeyden önemlisi eğer sürüş keyfinize önem veriyorsanız güç kaybı yaşamak değil mi?

Aşırı yağ tüketimi ve gaz kaçaklarının nedenlerine de bir göz atalım:

.Segmanların yanlış yerleştirilmesi
.Özelliğini kaybetmiş sıkıştırma ve yağ segmanları
.Üst segmanlarda kırılma veya segman yuvasında aşınmalar
.Piston da oluşan diğer hasarlar...

       Segmanların yanlış yerleştirilmesini ele aldığımızda. Altı-Üstü yanlış şekilde takılan segmanlar, Yanlış boyut seçimi, Segmanda fazla gerilme ve hatalı yerleştirme gibi nedenlere dayanır.

      Özelliğini kaybetmiş segmanlara baktığımızda. Segmanlarda bozulma segman bölgesinde biriken yanmamış yakıt ve fazla yağlama yağının birikimi ile oluşan aşırı sıcaklıktan dolayı ortaya çıkar. Artıklar segman yuvalarına girerek aşırı sıcaklıkla segmanların sertleşmesine ve bir süre sonra kırılmalarına neden olur. Buda masraf demek oluyor tabi ki.

      Üst segman özelliklerinin bozulması veya segman yuvasında aşınmaların nedenlerini ise şöyle sıralayalım;

Vuruntu
Erken tutuşma
Motor emme manifoldundan aşındırıcı maddelerin motor yanma odasına girmesi
Aşınmış segman yuvasına yeni segman yerleştirimesi
Yanlış piston ve segman takımı

      Diğer sorunları ele aldığımız da ise piston burcunun çıkması, Piston burcu piminin yanlış yerleştirilmesi ve Segman yuvasında artık maddelerin olması şeklinde gösterilebilir.


Vuruntu(Detanasyon):
   
      Vuruntu hepimizde kulak aşinalığı olan bir sözcüktür. Dolgunun sıkıştırılması sırasında erken ,hızlı ve düzgün olmayan yanma işlemine denir. Vuruntu pistona hasar verir, yakabilir, üst segman yuvasını aşındırabilir ve kırılması gibi sorunlara yol açabilir.
Motorlarda vuruntu fakir yakıt karışımı, yakıt oktanında düşüklük,çok yüksek motor avansı,soğutma sistemlerinin çalışmaması gibi nedenlerden çıkabilir.
      
Erken Ateşleme:

      Dediğimiz gibi erken ateşleme sorunu sadece benzinli motorlarda olur. Bunun nedenleri ise Yanma odasında oluşan karbon atıkları--Subap çubuğu ile subap yuvası arasında ki töleransın yetersiz oluşu--Kötü yataklama sonucu subaplarda aşırı ısınma--Buji kaçakları--Yanlış buji seçimidir ve motorda güç kaybına neden olur...
 
                  Piston ile ilgili eğlenceli bir video :)

                                 İYİ GÜNLER...

1 yorum:

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir;